Diepenheimse presenteert werk in Milaan

Diepenheim – Dieuwke Raats uit Diepenheim is door de organisatie van de prestigieuze juwelenbeurs Artistar Jewels gevraagd om twee van haar werken te presenteren. Dieuwke heeft twee sieraden uit de Habachtal-collectie gekozen om in oktober te tonen.

Artistar Jewels is een onderdeel van de Milano Jewelryweek, die eind oktober plaatsvindt. Op het evenement presenteren sieradenontwerpers vanuit de hele wereld hun werk, en er komen duizenden mensen op af. “Het is een fantastische kans om mijn werk op dit podium te mogen presenteren”, zegt Dieuwke. Ze is sinds 2003 zelfstandig goudsmid en heeft al meerdere keren haar werk in binnen- en buitenland getoond. Ook was ze een aantal keren genomineerd voor een grote internationale sieradenwedstrijd.

De twee sieraden (een armband en een ring) komen uit Dieuwkes eigen Habachtal-collectie. Het is een serie sieraden geïnspireerd op ruwe smaragden die ze als jong meisje vond op een wandeltocht in Oostenrijk. “Ik heb de stenen altijd bewaard en later verwerkte ik de vorm in een mooie serie sieraden.” Dieuwkes werk laat veel natuurlijke vormen zien; ze laat zich duidelijk inspireren door de natuur. “De armband die ik in Milaan laat zien, is een vertaling van de plek waar ik de smaragden vond. Je ziet de glinstering van het water, de steentjes die er lagen. Dat heb ik nagebootst in zilver, ruwe smaragd en bladgoud.”

In Milaan komen naast veel gewone bezoekers ook galeries uit de hele wereld, om te kijken of zich nieuw talent aandient. “Dat ik op zo’n groot podium kan staan, en dat men je daarvoor vraagt, is natuurlijk heel leuk. Het biedt kansen die je normaal niet krijgt.” Dieuwke is duidelijk trots op haar werk. Naast het maken van sieraden – zowel eigen werk als in opdracht – geeft ze ook wekelijks workshops en cursussen, om op die manier mensen eigen te maken met haar ambacht. “De combinatie van zelf mooie dingen maken en mijn liefde voor het vak delen, dat vind ik fantastisch om te doen.”

De Artistar Jewels 2019 (Fall Edition) is van 24 tot 27 oktober in Milaan. Dieuwke Raats werkt vanuit de Laarschool in Goor.